Reiselyst og treningsglede med hormonfri prevensjon

Sommerferien nærmer seg og det er høysesong for treningsreiser i utlandet. Flere og flere vil kombinere trening og ferie, og trenden nå er mer aktivitet og mindre kultur. Mange ønsker en annerledes ferieopplevelse som vil gi minner for livet.

Prevensjon er noe som opptar mange, og like viktig når man skal ut på reise. Man vil ha et prevensjonsmiddel som er sikkert, lett å bruke, og samtidig kan bidra til et aktivt sexliv uten stress og bekymringer. Bedre opplysning om P-pillen og dens bivirkninger har gjort dagens moderne kvinner mer opptatt og forsiktige med hormonell prevensjon. Det er blitt en trend med grønn sex og hormonfrie prevensjonsmidler uten bivirkninger. Den gode følelsen av å bruke en type prevensjon som er i harmoni med kroppen er blitt viktig for mange. Men finnes det gode alternativer til p-pillen og hormonell prevensjon, og er det like sikkert?

Hva er hormonfri prevensjon?
Hormonfri prevensjon er prevensjonsmidler som ikke inneholder kunstige hormoner eller annet som gir bivirkninger. Dagens moderne kvinner stiller egne krav til prevensjon. Viktige faktorer i denne forbindelse er at prevensjonsmetoden bør være naturlig og helt uten bivirkninger. Det finns flere hormonfrie prevensjonsmidler som, når de anvendes rett, gir minst like sikker beskyttelse mot graviditet som hormonbasert prevensjon. Problemet er at den som spør sin fastlege som oftest bare får høre om to hormonfrie alternativ: kobberspiral og kondom. Man finner oversikt over hormonfrie prevensjonsmidler på helseportalen www.hormonfritt.no

Redusert treningseffekt med p-piller
En amerikansk studie tyder på at p-piller kan svekke effekten av styrketrening. I et intensivt treningsprogram fikk kvinner som brukte p-piller mindre muskelvekst enn andre. Årsaken til redusert treningseffekt ved p-pillebruk har sammenheng med at hormonene østrogen og progesteron kommer i ubalanse: Ved p-pillebruk stoppes kroppens naturlige produksjon av progesteron. Mangelen på naturlig progesteron fører til opphopning av østrogen og ubalanse i hormonsystemet. Dette er også årsaken til at det mannlige kjønnshormonet testosteron ikke skilles ut som det skal. I fruktbarhetssammenheng er østrogen nødvendig for å modne egg, mens progesteron er nødvendig for å få til et svangerskap. For mye østrogen kan gi lavt stoffskifte, da det virker negativt på skjoldbruskkjertelen som regulerer stoffskiftet. Samtidig øker kortisolverdiene –dvs langtids-stresshormonet. Norske leger har over år observert at kortisolverdiene hos kvinner som går på p-piller ofte er ca 4 ganger høyere enn det som anses som normalt. Om det er sunt i det lange løp, blir opp til den enkelte å vurdere.

Bedre fokus på P-pillens bivirkninger
I dagens nyhetsbilde kan man lese daglig om kvinner som står frem i media og forteller sin historie om hvordan hormonell prevensjon nærmest har ødelagt livene deres. Dette har gjort at også det offentlige har måtte gå ut og advare mot bivirkninger som forekommer av hormonell prevensjon. Selv om p-pillene inneholder små hormonmengder, kan de allikevel gi deg noen sterke ubehag og bivirkninger. Mange får mellomblødninger, kvalme, hodepine, brystspreng eller underlivsplager, gjerne med utflod. Andre synes å merke at de går opp i vekt, at sexlysten forsvinner eller at de mister humøret. I tillegg til de kjente bivirkningene som er beskrevet ovenfor, kan p-pillen ha andre, langt farligere sideeffekter. Det er funnet en økning i forekomsten av blodpropp, lungeemboli, hjerneslag og hjerteinfarkt hos kvinner som bruker p-piller. Dessuten ser p-piller ut til å kunne øke risikoen for å få en godartet leversvulst.

Pearly liten og lett hormonfri prevensjon, perfekt på reisen

Pearly Hormonfri Prevensjon

Pearly Hormonfri Prevensjon

Pearly er et sikkert, hormonfritt og naturlig prevensjonsmiddel helt uten bivirkninger. Pearly er en liten og lett computer som og viser grønt symbol på sikre dager, rødt symbol på usikre, og blinker mot rødt når eggløsning kan forventes. Sikkerheten ved Pearly som prevensjon er 99,3%. Pearly teller dagene i syklusen fra første dag i menstruasjonen. En eventuell graviditet vises ved at rødt-gult-grønt markeres samtidig, vanligvis 18-20 dager etter eggløsning.


Føler meg sikrere med Pearly enn da jeg brukte p-piller
Selv husker jeg, sier Marit (32) fra Nitedal, at jeg, som inntil da hadde brukt p-piller, var noe skeptisk. Kunne jeg virkelig stole på en liten Pearly computer som dette? Hvordan fungerte den? Og hvordan kunne den lære å kjenne min kropp så godt? Spørsmålene var mange.

Etter å ha tatt Pearly i bruk til prevensjon, var erfaringene faktisk bare positive. Jeg ble raskt imponert over både maskinen og det faktum at jeg etter hvert også har lært å kjenne kroppen min mye bedre enn før. Slik sett føler jeg meg enda sikrere nå enn da jeg tidligere brukte p-piller. Mannen min er også veldig fornøyd. Jeg brukte p-piller i vel tre års tid, men slet med at jeg ble veldig premenstruell. Lysten på sex dalte også i perioder. Alt i alt følte jeg at personligheten min endret seg mye.

Pearly til prevensjon: Det viktigste for meg, er å unngå å putte i meg hormoner gjennom en p-pille. I tillegg har det vært veldig deilig å bli bedre kjent med kroppen min og kunne ha et bevisst forhold til når jeg kunne bli gravid. Mitt råd til andre kvinner er følgende: Så lenge man er rimelig strukturert og ryddig samt lever i et stabilt forhold, er en Pearly super. Å løse behovet for kontroll over egen kropp på denne måten, er den naturlige måten å gjøre det på, sier Marit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *