P-stav

P-stav er laget av plast og inneholder hormoner for 3 år. P-stav er et enkelt og fleksibelt implantat på 4 cm x 2mm som inneholder 68mg av et syntetisk gestagen ved navn etonogestrel. P-stav inneholder ikke østrogen. P-stav er en prevensjonsmetode som innebærer at en eller to tynne plaststaver legges inn under huden på innsiden av den ene overarmen.

Plaststaven inneholder et gestagen, et hormon av sammen typen som finnes i mini-piller. Det vil si at de ikke inneholder østrogen. Daglig utskiller plaststaven en liten mengde hormon som er tilstrekkelig til å gi deg sikker prevensjon. Dosen som utskilles er høyest i starten og avtar så over tid. Etter 3-5 år er hormonmengden som utskilles blitt så lav at staven bør skiftes. Pr 2012 selges bare Nexplanon P-stav på det norske markedet. Denne må byttes etter 3 år.

P-stav er ikke hormonfri prevensjon. Du finner oversikt over hormonfrie prevensjonsmidler nederst i denne artikkelen.

Virkning P-stav

P-staven inneholder kun hormonet gestagen. Den forebygger graviditet på samme måte som p-piller. Den hindrer eggløsning, gjør slimhinnen i livmoren tynn og det danner seg en slimpropp ved inngangen til livmoren slik at sædcellene ikke kommer inn. En jevn, lav dose hormon gir god beskyttelse mot graviditet. Dette er en av de enkleste og sikreste metodene for hormonell prevensjon.

Hvordan bruke P-stav riktig

Staven plasseres under huden på overarmen inn mot kroppen. Den sitter på plass inntil 3 år. Den settes inn med lokalbedøvelse. Du kan ikke se staven, men den kan kjennes når du trykker fingrene mot den.

Dersom du setter inn staven den første eller andre dagen i en menstruasjon er du beskyttet mot graviditet etter 7 dager. Ved oppstart utenom dette må du vente i 14 dager før du er beskyttet mot graviditet. Bruk annen prevensjon i mellomperioden frem til du er beskyttet mot graviditet.

P-staven

P-stav og bivirkninger

P-staven øker ikke blodproppfaren, og kan derfor brukes av de som ikke kan bruke prevensjonsmiddel som inneholder østrogen.

– Blødningsforstyrrelser/uregelmessig mens
– Hodepine
– Svimmelhet
– Humørsvingninger
– Kviser
– Ømme bryster
– Nedsatt sexlyst
– Større risiko for mellomblødninger

P-stav og sikkerhet

Staven beskytter mot graviditet med 99,9 % sikkerhet i 3 år fra den er satt inn. Etter 3 år er den uten sikker virkning.

Fordeler med P-stav

– Kan ha ubeskyttet sex uten bekymring for graviditet
– Pms, eggløsingssmerter og menssmerter reduseres eller lindres
– Noen mister mensen etter noen måneder
– Slipper å tenke på prevensjon på 3 år

Ulemper med P-stav

– Kan gi bivirkninger de første månedene
– Beskytter ikke mot sykdommer
– Kan ikke selv regulere menstruasjonen
– Koster mye (engangsbeløpet når man kjøper og setter inn er høy

Hvordan får jeg tak i p-stav?

P-stav fås kjøpt på apotek. Lege, helsesøster eller jordmor på helsestasjon må skrive ut resept til deg og sette inn p-staven. Du får et arr på omtrent 3 mm der hvor staven settes inn. Det gjør ikke vondt å sette inn p-staven; det settes lokalbedøvelse først.


Hormonfrie prevensjonsmidler
PFC-ComputerEn PFC Computer beregner de fruktbare dagene med en sikkerhet på 99,3%. Den registerer din syklus og gir deg svar pa hvilke dager du kan bli gravid. Den høye sikkerheten er medisinsk dokumentert og vist i praksis over mange år. Temperatur og tidspunkt for menstruasjon lagres i PFCen og brukes til kartlegging av brukerens syklus. PFCen registrerer variasjoner i syklusen og tar høyde for disse slik at sikkerheten ivaretas. Les mer om PFC Computer

Kobberspiral
Kondom
Pessar
NFP -Naturlig Familieplanlegging

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *