P-sprøyte

P-sprøyten inneholder det kvinnelige kjønnshormonet gestagen. Det påvirker eggstokkene, slik at eggcellene ikke modnes. Når det ikke finnes noen moden eggcelle, skjer det heller ingen eggløsning. Ingen eggløsning – ingen graviditet. I tillegg påvirker gestagenet slimet i skjeden, slik at det blir tykkere og seigere. Det gjør at det er vanskeligere for sædcellene å svømme igjennom. Dessuten gjør det livmorslimhinnen tørr og tynn. Dette gjør det ikke særlig attraktivt for en eventuelt befruktet eggcelle å slå seg til der. Slimhinnen er nemlig nødt til å være tykk og næringsrik for at cellen skal kunne vokse og utvikle seg til et foster. Til sammen gjør alt dette p-sprøyten til et meget sikkert prevensjonsmiddel.

P-sprøyte og virkning

P-sprøyten hindrer eggløsning, gjør slimhinnen i livmoren tynn og det danner seg en slimpropp ved inngangen til livmoren slik at sædcellene ikke kommer inn.

P-sprøyte er ikke hormonfri prevensjon. Du finner oversikt over hormonfrie prevensjonsmidler nederst i denne artikkel.

Bruk P-sprøyte riktig

En P-sprøyte settes i en stor muskel, vanligvis i rumpa, hver 3. måned. Går det mer enn 3 måneder mellom to sprøyter er du ikke beskyttet mot graviditet. Bruk da kondom eller andre hormonfrie prevensjonsmidler frem til en uke etter at ny P-sprøyte er satt. Settes P-sprøyten den første eller andre dagen i en menstruasjon er du sikker fra første dag. Ved oppstart utenom dette må du vente til den åttende dagen før du er beskyttet mot graviditet. Bruk da annen hormonfri prevensjon i tillegg den første uken.

P-sprøyte og bivirkninger

P-sprøyten har en del bivirkninger, blant annet kan den øke risiko for å utvikle beinskjørhet. Østrogen-nivået i kroppen undertrykkes med p-sprøyten, og det er derfor ikke så ulogisk å tenke seg at skjelettets vekst kan påvirkes. Flere studier viser at beintettheten hos jenter som bruker p-sprøyte er betraktelig lavere enn for kontrollgruppene. Det er holdepunkter for at jenter i puberteten får en varig disposisjon for beinskjørhet ved bruk av p-sprøyte.

– Blødningsforstyrrelser/uregelmessig mens. Det første halve året du bruker p-sprøyte, vil du merke at blødningene dine blir mer uregelmessige. Etter et år kan menstruasjonen ha opphørt helt. Hvis du fortsetter å ha uregelmessige blødninger, kan du snakke med legen din om dette. Kan hende vil det være en løsning å gi sprøytene med litt kortere mellomrom, eller å bruke vanlig p-pille i tillegg i et par uker.
– Hodepine
– Vektøkning
– Svimmelhet
– Humørsvingninger
– Kviser
– Ømme bryster
– Nedsatt sexlyst

Sikkerhet ved bruk av P-sprøyte

Det er en risiko ved alle prevensjonsmidler, men ved riktig bruk beskytter p-sprøyten mot graviditet med 99,7 % sikkerhet.

Fordeler P-sprøyte

– Kan ha ubeskyttet sex uten bekymring for graviditet
– Beskytter fra første dag dersom man setter p-sprøyten første eller andre menstruasjonsdag.
– Pms, eggløsingssmerter og menssmerter reduseres eller lindres
– Noen mister mensen etter noen måneder
– Slipper å tenke på prevensjon hver dag

Ulemper P-sprøyte

– Kan gi alvorlige bivirkninger
– Beskytter ikke mot sykdommer
– Kan ikke selv regulere menstruasjonen
– Øker risikoen for benskjørhet
– Vanskeligere å planlegge graviditet

Hvordan anskaffe p-sprøyte?

P-sprøyten fås kjøpt på apotek. Lege, helsesøster eller jordmor må skrive ut resept til deg, og kan sette sprøyten.


Hormonfrie prevensjonsmidler
PFC-ComputerEn PFC Computer beregner de fruktbare dagene med en sikkerhet på 99,3%. Den registerer din syklus og gir deg svar pa hvilke dager du kan bli gravid. Den høye sikkerheten er medisinsk dokumentert og vist i praksis over mange år. Temperatur og tidspunkt for menstruasjon lagres i PFCen og brukes til kartlegging av brukerens syklus. PFCen registrerer variasjoner i syklusen og tar høyde for disse slik at sikkerheten ivaretas. Les mer om PFC Computer

Kobberspiral
Kondom
Pessar
NFP -Naturlig Familieplanlegging

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *