Mange blir deprimerte av p-pillen

Redusert sexlyst, oppkast, magesmerter, mellomblødninger, migrene, hårvekst, humørsvingninger, depresjon og vektøkning. Dette er blant de andre symptomene som en eller flere norske kvinner mellom 19 og 40 år selv hadde opplevd.

Les også P-piller øker risikoen for depresjon med 40 prosent

Dette fremkom i en spørreundersøkelse som PFC Nordic foretok i Oslo i august. Vi spurte 17 unge kvinner på gaten, og av dem hadde en fjerdedel mer eller mindre alvorlige bivirkninger av p-pillen. 3 av 17 kvinner oppga depresjon.

Det kan ikke leses ut fra undersøkelsen om det var kvinnen selv eller hennes lege som satte symptomene i forbindelse med p-pillen. Men kvinnene mente selv at det fantes en sammenheng, og flere fortalte at symptomene hadde forsvunnet når de begynte med et annet prevensjonsmiddel.

81,3 prosent av kvinnene hadde sluttet å bruke p-pille, de fleste enten fordi de hadde fått bivirkninger eller fordi de ikke lenger hadde fast partner.

Da er det særlig hormonet gestagen som gjør folk i dårlig humør, og det også dette hormonet som p-piller er dominert av. Hvis kvinner merker at man blir deprimert av p-pillene, så får man slutte på dem. Det samme gjelder de som mister sex-lysten.

Etter 11 år med depresjoner oppdaget hun at det var p-pillene som var årsaken

– Jeg var aldri veldig glad eller veldig lei meg. Bare monoton på en måte. Til slutt gikk det så langt at jeg faktisk ble deprimert. Alt ble tungt, og jeg glemte de positive tingene som skjedde rundt meg.

Hun tok kontakt med fastlegen sin i håp om å få hjelp med depresjonen. Der fikk hun beskjed om at anti-depressiva var beste mulighet for å bedre situasjonen.

– Jeg ville jo helst ikke begynne på anti-depressiva. Jeg var tross alt bare 21 år gammel. At p-pillene kunne være årsaken ble aldri nevnt.

– I begynnelsen klarte jeg ikke å koble det helt sammen, men etter et tips fra en bekjent som selv opplevde å bli nedfor av pillene bestemte jeg meg for å slutte en periode.

Etter kort tid begynte hun å føle seg bedre og motivasjonen økte. Livet ble rett og slett lysere forklarer hun. Men etter at hun fikk kjæreste så hun seg nødt til å starte på igjen. Hun forteller at dette forårsaket store problemer i forholdet, og at hun til slutt valgte å stoppe igjen.


Hormonfrie prevensjonsmidler
PFC-ComputerEn PFC Computer beregner de fruktbare dagene med en sikkerhet på 99,3%. Den registerer din syklus og gir deg svar pa hvilke dager du kan bli gravid. Den høye sikkerheten er medisinsk dokumentert og vist i praksis over mange år. Temperatur og tidspunkt for menstruasjon lagres i PFCen og brukes til kartlegging av brukerens syklus. PFCen registrerer variasjoner i syklusen og tar høyde for disse slik at sikkerheten ivaretas. Les mer om PFC Computer

Kobberspiral
Kondom
Pessar
NFP -Naturlig Familieplanlegging

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *