Kondom er et mer spennende alternativ enn du kanskje trodde

Hvis du ikke vil bruke p-pillen, men velger PFC, må du bruke alternative prevensjonsmidler de dagene i syklusen du er fruktbar dersom du ikke ønsker å bli gravid. Kondom er et bedre alternativ enn du kanskje trodde. For ikke å snakke om mye morsommere!

Alle prevensjonsmidler er omspunnet av forestillinger. P-pillen skal være så enkelt og grei, for ikke å snakke om high-tech og moderne. Kondomet skal være så ugreit, og gi nedsatt følsomhet. Dessuten kan det sprekke, sies det.

Det er liten grunn til å tro på alt dette. Har man fulgt med i timen når det gjelder p-pillen, vet man at den har mange skyggesider. Når det gjelder kondomet, har det skjedd stadige nyvinninger. Det er langt i fra samme sak som da det ble oppfunnet i Egypt for ca 3000 år siden. Det er ikke engang det samme som det unge gutter kjøpte i smug for noen tiår siden.

En kondom sprekker sjelden

Kondom Spennende AlternativVed riktig bruk er det kun to prosent risiko for at kondomet sprekker. Ved feil bruk øker risikoen til 15 prosent.
Så lær deg å sette det på riktig. Sjekk datostemplingen. Trekk forhuden tilbake før du setter på kondomet. Den lille tuppen foran på kondomet må du knipe sammen i det du setter det på (dette er for at kondomet ikke skal sprekke ved sædutløsning). Lange negler kan gi skade på kondomet. To kondomer utenpå hverandre øker risikoen for at begge skal sprekke fordi det dannes friksjon mellom kondomene.

Ta deg tid!

Også i dag kjøper mange kondom for fort. De finner ikke ut hva slags kondom som passer til nettopp dem. Den vanligste unnskyldningen for ikke å bruke kondom er at kondomet er for trangt, eller at det gir nedsatt følsomhet. Dårlige unnskyldninger, ifølge hjemmesiden til Røde Kors Ungdom. Der får du vite at 80 % av alle verdens peniser passer til et vanlig kondom, mens 10 % har behov for et større kondom og de resterende 10 % har behov for et mindre kondom. Så regel nummer én er: Kjøp riktig størrelse.

Argumentet om nedsatt følsomhet kan ifølge Røde Kors snus på hodet. Det finnes nemlig kondomer som gir økt følsomhet fordi det pirrer kjertlene på undersiden av penis. Det kan bli ekstremt godt. Noen menn, de som har en tendens til å komme for tidlig slik at partneren ikke får tid nok, kan ha behov for kondomet som gir nedsatt følsomhet. Det eksisterer selvsagt også.

Kondomer med morsomme smaker som banan, jordbær og sjokolade har fått konkurranse av kondomer med mint (kan være bedre for kvinnen) og kondomer med ”heating effect” som varmer ved friksjon og som dermed øker følsomheten.

Naturkondom og femidom

Ikke alle tåler latex. Gjør du ikke det, kan du velge ”sauekondom”. Det er ikke helt det samme som kondomene på 1700-tallet, de var faktisk laget av dyretarmer. Denne utgaven er laget av naturlig membran fra sau. Det er en god del dyrere enn vanlig kondom og beskytter ikke mot kjønnssykdommer, så det passer best i stabile parforhold.

Husk at alle vanlige latexkondomer ikke tåler oljebasert glidemiddel. Babyolje, vaselin og lignende spiser hull på latexkondomet, så velg vannbaserte glidemidler. Det finnes også et kondom beregnet for oralsex, også det i ulike smaksvarianter.

For de som fremdeles mener at kondomer strammer: Prøv et femidom – et ”kvinnelig kondom”. Det strammer overhode ikke, og gir svært god beskyttelse mot alle seksuelt overfør bare infeksjoner og uønsket graviditet. Femidomet er en vid plasthylse som har to ringer, en i hver ende. Du plasserer femidomet i skjeden ved å klemme sammen ringen i den enden som er lukket. Femidomet er ikke vanlig i Norge og kan være vanskelig å få tak i, men du finner leverandører på internett.

Med ”tenner”

Endelig finnes det, i hvert fall internasjonalt, et kondom mot voldtekt. Anti-voldtektskondomet har skarpe latexkroker innvendig og er oppfunnet i Sør-Afrika, hvor 100 kvinner testet det ut under VM i 2000. Det ble patentert i 2007, men er ennå ikke i salg.

Enkelte kritikere frykter at oppfinnelsen vil høre til mer vold mot kvinner etter at voldtektsforbryteren har fått krokene inn i penis. Andre mener det er en urettferdig byrde for kvinner. Ifølge Dagbladet er leder for Audun Lysbakkens kvinnepanel, Loveleen Brenna, blant de siste. Vi slutter oss til – dette forblir nok en kuriositet.

Kilder:
Røde Kors
Ung.no (offentlig informasjon for ungdom)
Wikipedia
Dagbladet

Hormonfrie prevensjonsmidler
PFC-ComputerEn PFC Computer beregner de fruktbare dagene med en sikkerhet på 99,3%. Den registerer din syklus og gir deg svar pa hvilke dager du kan bli gravid. Den høye sikkerheten er medisinsk dokumentert og vist i praksis over mange år. Temperatur og tidspunkt for menstruasjon lagres i PFCen og brukes til kartlegging av brukerens syklus. PFCen registrerer variasjoner i syklusen og tar høyde for disse slik at sikkerheten ivaretas. Les mer om PFC Computer

Kobberspiral
Kondom
Pessar
NFP -Naturlig Familieplanlegging

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *