NFP – Naturlig Familie Planlegging

Naturlig familieplanlegging (NFP) er en prevensjonsmetode som inngår i en livsstil som preges av ærbødighet for livet og for menneskets verdighet. Å ta del i denne livsstilen er en kunst som det tar tid å lære og som krever helhjertet innsats.

Hva menes med NFP – naturlig familieplanlegging?

Ved å leve i samsvar med sin naturlige fruktbarhetsrytme kan et par bevisst planlegge eller unngå graviditet uten å være henvist til kjemiske eller tekniske hjelpemidler. Paret kan ved sakkyndig veiledning lære å bli oppmerksomme på fruktbare og ufruktbare dager i hver menstruasjonsperiode. Det skjer ved å iaktta ytre tegn som sier noe om det som skjer innvendig. Siden blir de helt selvstendige og uavhengige og kan til og med hjelpe andre med sin erfaring. Dette er noe som krever tid og trening, men resultatet blir at man kjenner sin egen kropp og syklus, og kan gjenkjenne de dager man kan bli gravid og ikke.

En befruktning kan bare skje om livsdyktige egg og sædceller møtes i egglederen under de gunstigste forhold.
Graviditet kan skje ved kontakt mellom kjønnsorganene i løpet av de fruktbare dagene, selv uten penetrasjon eller utløsning og selv om preventivmidler er brukt.

Fordeler med naturlig familieplanlegging

 • NFP hjelper par som ønsker graviditet og bli klar over det mest fruktbare tidspunktet.
 • Samleiet forløper helt uforstyrret.
 • NFP forandrer ikke den naturlige fysiologien.
 • Periodisk avholdenhet, som er uttrykk for generøsitet og selvdisiplin, skaper trygghet i ekteskapet og hjelper paret til bedre å forstå seksuallivets mening.
 • Etter læretiden blir paret uavhengig av “eksperter”.
 • NFP krever ikke regelmessige menstruasjonssykluser.
 • Vitenskapelig bakgrunn for naturlig familieplanlegging
 • Eggløsning skjer bare én gang i hver periode.
 • Egget lever bare 12-24 timer om det ikke blir befruktet.
 • Sædceller trenger en fruktbar væske for å kunne overleve og nå egget. I den beste sort væske kan de være fruktbare opptil 3-5 dager (i enkelte tilfelle noe lenger).

 • Hvordan lykkes med NFP Naturlig Familieplanlegging?

  NFP Naturlig Familie PlanleggingFor a lykkes med NFP Naturlig Familie Planlegging er det viktig at metoden er forstått riktig og at reglene er fulgt. Den krever nøye observasjon, gjensidig motivasjon og kjærlig samarbeid. I tillegg er det viktig med god veiledning og tilgang på rådgivning i læretiden.

  Hva er ulempene med naturlig familieplanlegging?

 • Avholdenhet Under den fruktbare fase. NFP /FAM krever et par til å avstå fra ubeskyttet penis-vagina sex i løpet av kvinnens fruktbare fase. Ved samleie i denne perioden er det viktig a bruke en mannlig eller kvinnelig kondom eller pessar under den fruktbare perioden, eller praksis former for sex som ikke har noen risiko for unnfangelse.
 • Mangel på beskyttelse mot seksuelt overførbare sykdommer. NFP /FAM kan brukes trygt uansett HIV status for en kvinne eller hennes partner. Imidlertid, den ikke beskytter mot HIV eller andre seksuelt overførbare infeksjoner.
 • Forsiktighetsregler for kvinner med uregelmessige sykluser
  Med mindre en kvinnes syklus er mellom 26 til 32 dager, kan hun ikke bruke standardene dager metode eller sykle perler form av NFP /FAM. Hun kan være i stand til å bruke en annen form for NFP /FAM, som symptom-termisk eller Billings, som er avhengig ikke på kalenderen sporing men kroppslige tegn som temperatur og slimet i livmorhalsen. Unge kvinner som nylig begynte å menstruere og eldre kvinner nærmer seg overgangsalder anbefales å bruke NFP /FAM med forsiktighet. er Uregelmessig syklus vanlig på begge ender av en kvinnes fruktbare år.


 • Har du spørsmal eller ønsker a vite mer om NFP – Naturlig Familieplanlegging. Les mer Den Katolske Kirke sine nettsider.

  Andre hormonfrie prevensjonsmidler
  PFC Computer
  Kobberspiral
  Kondom
  Pessar