Kobberspiral anses som en sikker prevensjonsmetode, og ca 30% av kvinner mellom 20 og 43 år benytter seg av spiral.
Kobberspiral legges inn i livmorhulen. Svangerskap forebygges ved at spiralen forstyrrer sædcellenes bevegelighet, og hindrer et eventuelt befruktet egg i å feste seg til livmorveggen. Kobberspiral anses som en sikker prevensjonsmetode.
Kobberspiralen beskytter ikke mot graviditet utenfor livmorhulen. Den beskytter heller ikke mot overføring av smitte, og ser ut til å øke risikoen for underlivsbetennelse. Dette er grunnen til at denne prevensjonsmetoden først og fremst anbefales til kvinner som allerede har fått barn, og som lever i et fast forhold.
Kobberspiral er godt egnet som angreprevensjon når den settes inn innen 5 dager etter ubeskyttet samleie.
Les også: Dette bør du vite hvis du vurderer kobberspiral som prevensjon
Kobberspiral virkning
Kobberspiralen er laget av plast og kobbertråd. Den settes inn i livmoren av en lege. Spiralen kan sitte inne i 5 år. Den kan brukes selv om du ikke har vært gravid. Kobberspiralen forebygger graviditet uten bruk av hormoner. Eggløsning går som normalt, slimhinnen i livmoren blir ikke tynn og det danner seg ikke en slimpropp ved inngangen til livmoren som ved hormonell prevensjon. Sæd som kommer i kontakt med kobber blir ødelagt. Den kan derfor ikke befrukte egg. Skulle et egg bli befruktet vil det ikke feste seg til slimhinnen. Spiralen irriterer slimhinnen slik at den støtes ut som en menstruasjon.
Kobberspiralen plasseres i livmoren av lege eller jordmor. Kobberspiralen sitter på plass inntil 5 år. Du må teste deg for seksuelt overførbare infeksjoner kort tid før den settes inn. Legen vil ha svar på disse prøvene før spiralen settes inn. En seksuelt overførbar infeksjon eller bakteriell vaginose må være behandlet før spiralen settes inn. Dette for å forhindre at en eventuell infeksjon i underlivet føres inn i livmoren. Settes spiralen inn i slutten av en menstruasjon, er livmorhalsen litt mer åpen enn ellers. Tar du Ibux to timer før spiralen settes inn vil det være litt mindre ubehagelig å sette den inn.
Les også: Kobberspiral Erfaringer
Kobberspiral sikkerhet
Kobberspiralen beskytter mot graviditet med 99,4 % sikkerhet i 5 år fra den er satt inn. Etter 5 år har den usikker virkning. Les mer om kobberspiral sikkerhet
Fordeler Kobberspiral
En kobberspiral beskytter fra første dag, og man slipper à tenke på prevensjon i minimum 5 ar. Du kan ha ubeskyttet sex uten bekymring for graviditet.
Bivirkninger Kobberspiral
Den første uka er det økt risiko for betennelser. Dersom du får feber/sykdomsfølelse, underlivssmerter eller illeluktende farget utflod i større mengder enn tidligere, kontakt lege. Den første uka etter innsettingen bør du ikke ha samleie eller bade. Mange kvinner melder om at det er et ubehag ved innsetting av kobberspiral. I tillegg kan en kobberspiral gi økte mensplager og beskytter ikke mot sykdommer. Man kan også få betennelse i livmoren like etter at spiralen er satt inn. Ved symptomer på bekkenbetennelse må du straks oppsøke lege. Hos noen få støtes spiralen ut av livmoren. Kan ikke brukes av personer som har kobberallergi eller intoleranser. Les mer om bivirkninger av kobberspiral
Hvordan får jeg tak i kobberspiral?
Kobberspiral fås kjøpt hos de fleste leger, som også setter den inn. Spiralen plasseres inne i livmoren, og har to tynne tråder som henger ut gjennom livmorhalsen etter at den er satt inn. Verken du eller partneren din kan kjenne spiralen under samleie etter at den er satt inn.
Undersøkelser før du kan få kobberspiral?
– Sjekkliste om din egen helse
– Graviditetstest dersom det er mulighet for at du kan være gravid
– Prøvetakning for smittesjekk en uke før innsetting
– Underlivsunderøkelse er nødvendig
Hormonfrie Kobberspiraler
–GyneFix Hormonfri Kobberspiral
Andre hormonfrie prevensjonsmidler
– PFC Computer
– Kondom
– Pessar
– NFP – Naturlig Familieplanlegging