Pessar

Pessar er et prevensjonsmiddel i form av en skål av tynn gummi med en tykkere kant med en stålfjær inni. Man fører pessaret inn i skjeden slik at hele fremre skjedevegg dekkes. Pessaret virker derved som en mekanisk barriere for sædcellene slik at de bare når skjeden og ikke livmormunnen. Pr. idag bruker kun et fåtall norske kvinner pessar da det er blitt utkonkurrert av p-piller, og hormonfri prevensjonsmidler som f.eks PFC Computer og kobberspiral.

Pessar som prevensjon er effektivt og billig i bruk, da det kan holde i flere år hvis man passer på det. Som løpende utgift kommer imidlertid pessarkrem, som alltid skal brukes sammen med passaret.

Hvem kan bruke pessar?
Kvinner som kun har samleie en gang iblant, behøver ikke å være beskyttet mot svangerskap døgnet rundt – måned etter måned. For henne kan pessaret være en god løsning, dersom hun bruker det riktig og hver gang.

Pessar kan anvendes av de fleste kvinner uten at det sjenerer eller er ubehagelig på noen som helst måte. Det er enkelt å bruke og det kan settes på få timer før man går i seng, dessuten er det lett å fjerne igjen. Man må behandle det fint – vaske og pudre det. Det tar liten plass i sitt lille etui, og man kan fint ta det med seg i vesken eller i en lomme.

Undersøkelser før man får et pessar

Hvis du vil ha pessar, skal du først ha tatt mål til det hos legen. Det skjer i forbindelse med en alminnelig gynekologisk undersøkelse. Det varer kun et øyeblikk og merkes knapt.

Hvordan benyttes et pessar?

Pessar-BruksanvisningPessaret ligner en liten lue. Det er elastisk og foldes lett, slik at det uten vanskeligheter glir opp i skjeden når man setter det inn. Før det settes inn smører man sæddrepende krem på pessaret slik at det blir ekstra sikkert. Pessar uten krem anbefales ikke. Når pessaret er på plass kan det ikke merkes – hverken av kvinnen eller mannen under samleie.

Det er lett å bruke pessar, og det følger en grundig bruksanvisning med. De fleste avtaler allikevel en kontroll av pessarets plassering hos legen, før de bruker det første gang. Du kan selv se etter pessaret ditt en gang i blant. Er du i tvil om det er i orden, bør du kontakte legen. Legen bør under alle omstendigheter kontrollere at pessaret holder mål og passer kvinnen etter et år eller to, samt etter graviditet.

Pessar en sikker prevensjonsmetode?

Pessar er en sikker metode dersom det hver gang brukes sammen med sæddrepende krem. Denne tas på før samleie starter, og etterlates 6-8 timer etter at samleiet er over. En ekstra porsjon sæddrepende krem kan påføres i skjeden dersom samleiet varer over mange timer, Men pessaret må ikke tas ut i mellomtiden.

Fordeler med Pessar

I likhet med kondom har pessar ingen spesielle bivirkninger. Det krever høy motivasjon å bruke pessar, og det er mer tungvint enn a bruke kondom. De fleste par merker ikke noe til pessaret når det er på plass. Andre synes at de kjenner det, og det kan gjelde både kvinnen og mannen. Fordeler ved bruk av pessar fremfor bruk av kondom kan være at kvinnen selv har hånd om prevensjonen, og i noen tilfeller kan kvinnen være mer motivert enn partneren for prevensjonsbruk.

Ulemper med Pessar

Pessaret krever motivasjon og forberedelse før samleie. Det er mer tungvint å bruke enn for eksempel kondom. Det kan være omstendelig å få satt pessaret ordentlig på plass, og hvis det ikke sitter riktig, er du heller ikke så godt beskyttet mot graviditet. På grunn av at pessaret stiller såpass høye krav til motivasjon og riktig innsettelsesteknikk, kommer det ikke så godt ut når det gjelder sikkerhet. Hvis 100 kvinner bruker pessar som prevensjonsmiddel gjennom et helt år, vil mellom 4 og 18 av disse bli gravide. Til sammenligning ligger dette tallet mellom 60 og 80 hos par som ikke bruker prevensjon i det hele tatt.

Andre hormonfrie prevensjonsmidler
PFC Computer
Kondom
Kobberspiral
NFP – Naturlig Familieplanlegging